vrijdag 25 mei 2012

Beleefd, beleven, beleeft!

Soms valt het niet mee met de Nederlandse spelling. Beleeft U dat ook? De Nederlandse Taalunie heeft er naar mijn smaak een potje van gemaakt. Dat is een beleefd eufemisme om te zeggen dat ondergetekende vindt dat het Nederlands gewoon een klote spelling heeft. Maar dat is natuurlijk maar peanuts bij de importwoorden en trendy woorden die ooit als reclame slogan bedacht zijn of op straat ontstaan zijn doordat de allochtonen blijkbaar een soort neo-papiamento wel Rg keck of cuwl of cool vinden. Ach, ik ben echt geen taalzuiverheidspropagandist, in tegendeel als polyglotter! En, hoe meer dialecten ik beleef, des te levendiger word ik! Oei! Nou deed ik het zelf! Het gebruik van: "beleven"!

Vroeger "hoorde" ik dialecten, "dronk" ik een hooggegist bier, "las" ik de dagelijkssche (mèt dubbele s!) courant, "luisterde" ik naar de top 10 van de week en "kocht" ik bij de GB een niet te versmaden degustatie! ;)
Tegenwoordig dien je alles te beleven! Naast dialecten dien je bier, kranten, YouTube, (wie luistert nu nog naar de top 10 op de radio???) en "gewoon bij Aa Ha met Eftelingpunten" te beleven! Jawel, beleven! En vanaf zondag aanstaande, "kijk" je ook niet meer naar het NOS Journaal, nee!!! "Beleef het vernieuwde NOS Journaal vanaf zondag 12:00!" hoor ik al de hele avond. Kijk, dat ik dat legendarisch hilarisch pijnlijk tv-programma "De Vakantieman" heb mogen "beleven" is tot daar aan toe. Dat Frau Minister Präsidentin Angela Merkel ook geen idee heeft van de wereld, "vermoedde" ik wel. Maar dat ik dat straks allemaal op het NOS Journaal wel zal moeten "beleven"...
;)
Nee hoor, u hoeft mij niet te corrigeren! Dat heb ik zelf gedaan na een aantal herhalingen! Ik hoorde "beleef" terwijl er wel degelijk "bekijk" gezegd wordt in die teaser! :D
Maar daarmee wil ik aangeven dat je zo voorgeprogrammeerd wordt dat je echt dingen hoort... die dus echt NIET gezegd worden! En mensen beweren vaak "dat het in de krant van wakker Nederland stond" maar dat was alleen in hun "beleving" en echt niet gedrukt! En als het dan niet expliciet tegengesproken en met de krant erbij, bewezen wordt, wordt die "beleving" waarheid. Dáár ging het mij dus om. :)