maandag 31 maart 2014

‘Newsweek’ owner endorses ‘ex-gay therapy,’ thinks gays can be ‘cured’ – LGBTQ Nation

‘Newsweek’ owner endorses ‘ex-gay therapy,’ thinks gays can be ‘cured’ – LGBTQ Nation

Oops? Okay, here is the direct link!  http://www.lgbtqnation.com/2014/03/newsweek-owner-endorses-ex-gay-therapy-thinks-gays-can-be-cured/#.UzmCF2_Fo-h.blogger

donderdag 27 maart 2014

Één op één met Hans - kutchauffeur - Smolders van Pimmetje :(

Onvoorstelbaar! De "chauffeur" heeft het over "wereldvreemde rechters" ?

Één op één komt met het face to face programma met de chauffeur  (diploma noppes?) - Hans Smolders van Pim Fortuin - die met droge ogen "de rechterlijke  macht "  effe als domme klojo's  wegzet.  
Oh.... Ja... Okay, ik ben een domme Bellug.... :(  ;)  :D
Niks tegen het programma hoor! In tegendeel!  
Onze chauffeur  zal zich vast op de borst kloppen terwijl hij ongelooflijk letterlijk te kakken gezet is.   Maar zoals hij - waarschijnlijk oprecht - zelf denkt: "de problemen worden niet opgelost door de bestaande partijen" en, je gelooft het niet, of juist wèl zoals 1/3 van NL, na tig bravoure volzinnen komt hij met de conclusie dat Wilders en de PVV wel "iets" doen, maar geen vergelijk zijn met "de aankomende minister president" van NL.  
Ik lag op de bank... Anders was mijn broek op m'n knoesels (=enkels) gevallen! 

Toegegeven, ik haatte Pimmetje en Pimmetje haatte mij nog méér!  Alleen kwam hij er pas achter toen "zijnen frank" voor de zoveelste keer viel en zei: "oh... Ben *jij* het weer???  Heb ik weer effe chans... nou succes met die Arabische stallions die overigens niet eens willen zoenen!"  Nee, Pimmetje zou net als Geert de orde in NL wel herstellen. Als we chauffeurtje Hans willen geloven natuurlijk... :D 

Oeps... Doe ik het nou wéér... denigrerend zijn over kutchauffeurtjes met hoog bla-bla niveau.... SORRY!  :D. Eh.. Nee, eerlijk gezegd... :p. ;)

dinsdag 25 maart 2014

De tweets vliegen me om de oren... :D ;)

Ambetante twitteraars.

Nee, da's geen gezever!  Ik volg iets van 3 dozijn kranten en gazetten.  Bij voorbeeld Le Monde èn Le Monde Diplomatique, om één van de Franse kranten naast Le Figaro, Le Parisien en natuurlijk AFPresse te noemen. Daarnaast volg ik De Morgen, De Standaard en Het laatste Nieuws/de Nieuwe Gazet omdat ik als Belg in exil wèl wil weten wat de beschaafde pers schrijft èn hoe de Vlaamse lezer "zogezegd" denkt.

Toegegeven, La Stampa is nogal saai en Il Messagero nogal uitbundig over moord en doodslag, maar, ik wil wèl de overstromingen in Roma en de stormen in Pésaro ook als ik in Amsterdam of elders ben, van nabij volgen.  ;) Overigens, ik lees natuurlijk óók de tweets en meestal de persoonlijke link van politici overal ter wereld.  Maar die van Beppe "5 stelle" Grillo in het bijzonder omdat die (waarschijnlijk) niet door een gosth writer geschreven zijn, in tegenstelling tot Barak Obama.

Ik geniet van de flauwe kul die Oe24.at over met name Wenen en Oostenrijkse politieke schandalen uitserveert, en nadat ik de SüdDeutsche Zeitung achter mijn kiezen heb vermaak ik mij met de altijd treffende politieke cartoons uit de Frankfurter Algemeine, die overigens over innovatie e.d. soms heel interessante stukken heeft. Ondertussen heb ik wel 24 tweets van Die TagesZeitung ontvangen over Belijnse zaken en, jawel, een update (lees scheet) over een verdwenen vliegtuig of een medaille of een ontsporing in de VS of zo.

Nah, de Huffington Post tweets zijn genoeg om een idee te hebben en de Washington Post en NY-Times berichten de wereldse en Amerikaanse zaken.  Omdat het omschakelen in 12 talen niet meer gaat zoals het tot 5 jaar geleden ging, lees ik dan The Guardian die net als Al-Jazeera met opmerkelijke, vaak onverwacht interessante onderwerpen komt.   Om in het Engels te blijven èn mijn tranende ogen rust te geven is het dan tijd om eerst EuroNews, dan Russia Today en CCTV  te bekijken.
 Maar om 13:00 schakelt de tv naar het Journaal op Één en dan naar het RTBF Journal op TV5 Monde en toch effe nog naar de RAI alvorens ik weer automatisch bij het Vragenuurtje van de 2e Kamer of De Wetsstraat beland.
 Dan is het tijd voor een goeie ouwe op 13th Street met Columbo of Murder She Wrote of een LAW & ORDER /CSI en natuurlijk om 16:00 THE SHIELD.

Ondertussen wacht de héle NRC-Next op mij en heb ik naast alle Facebook berichten en reacties of likes nog een stroom van tweets.  Wat zeg ik?  Een overstroming van tweets!  Okay, ik deel volgens sommige Facebookers ook te véél berichten met politieke inslag. Maar dat effe terzijde, ondertussen krijg ik REtweets... :(  Hallo!  Al die kranten en omroepen hebben sowieso behalve hun standaard / BREAKING news waarop ik geabonneerd ben, ook een sport, lifestyle, ..... Rubriek die ik dus NIET wil. Wat doen bijv ARD, ZDF (als ergsten)  retweeten ze BIJNA allemaal hun  ......Sport!
Kan je nagaan hoe het op zondag voetbal of de Sochi olympische spelen ging! Ik overdrijf niet; 10.000 tweets op één dag! Jawel, soms lijkt het wel geschreven radio: "ja, ja, ha, Ooooh...... Net naast. Bayern-hanover nog steeds 0-0! " Elke medaille werd zowel door de algemene bron getweet en vervolgens werd hun ...sport en ... BREAKING  geretweet, en vervolgens werden al die tweets NOG eens door al die anderen ge-her-Re-tweet!!!  Nee, geen gezever!  Goud, zilver, brons èn de 4e plaats heb ik ehhh... 1000x op Twitter, 100x op Facebook en tig x op Google+ en andere media toegestuurd gekregen. :( (sommigen met dáárvan weer een e-mail!)

Met regelmaat krijg ik in de kroeg het verwijt dat ik aan (social) media verslaafd zou zijn.  Al dat gechat.. .??? Nou nee, helemaal niet.  Ik chat überhaupt niet, zend 1-3 sms-jes in de drie maanden. Maar jaaaa... Ik wil wel wéten wat er in de wereld gebeurt!  Want ik lees ook The Bangkok Post als het daar oproer is en rond 5 december. :)
Maar opmerkelijk genoeg, in de kroeg hoor ik dan: "Ja, ik zag op ..... / In de krant stond..... " (de Telegraaf, oh ja... Lees ik ook in Café 't Pleintje) half begrepen berichten of alleen de koppen die vaak het artikel NIET omvatten.
Tja.... dàn houd ik mijn mond.  Anders ben ik eigenwijs of op zijn Antwaarps "nen zieverair" !  :D
Dank u voor het lezen van dit gezever! Graag een reactie! ;) 

woensdag 19 maart 2014

AllerHande, magazine èn inmiddels goed kookboek!

Nee, ik vond die allerhande van Albert Heijn zo'n dikke10-15 jaar geleden nog hollansche flut!  En dan kwamen ze nog wel met onbestaande recepten voor de nog minder bestaande zogenaamde Vlaamsche Hachee.  Ja akkoord, iederéén in Holland kende Vlaamsche Hachee van diverse blik merken.  Maar geen Belg laat staan Vlaming kent het, herkent het, en afgezien van een hongerige dakloze of straathond, Belgen zeiden toen:"der is toch gienen hond die dà got eten?!?"  

Vlaamse mosselen! Pardon?  Met AH mosselgroenten??? Prei, ui, wortel, selderie. .???  Ja, mèt -dure- DeVos & Lemmens mosselsaus, (voor de NL markt bedacht/gemaakt) D&L is inderdaad Belgisch (of Vlaams voor de NV-A ers) èn maakt heerlijke sauzen en Belgian Pickles!   Maar, prij is sowieso bij mosselen uit den boze!  No way!  In prei zitten bepaalde stoffen en enzymen (=net als Bio-Tex) die eiwitten afbreken. En mosselen zijn puur eiwit! 

Net vers uit Bangkok na 6 weken in 2005, met het -overigens door een Belg in Bangkok geschreven en gestichte- Blue Elephant kookboek èn kookschool voor SAS Hotels, en andere Thaise boeken en DVD's zag ik weer bepaalde "Echt Thaise" recepten in Allerhande waarvan mij de broek afzakte.

En last but not least, stonden er later ook echt typische Italiaanse recepten: men neme spaghetti (AH, 500 gr) .... AH Bolognesesaus (potje 400gr) en ja, er was nog een gebruiksaanwijzing om gehakt "rul" te bakken :( 

Op alle bovenstaande voorbeelden heb ik AH geschreven.  En nee, nooit wat van gehoord.  Maar.... Yep, ze luisteren/lezen weldegelijk!  De mosselgroenten waren in no time zonder die ellendige prei!  De wortel (die ook niet Vlaams is) maar wèl een zoeter tintje geeft en met een pepertje in België hier en daar als "al Espagnoles" geserveerd word, verdween ook!

Maar de afgelopen tijd, zeg maar laatste jaar, zie ik hoe langer hoe meer recepten waarbij ik denk: "hé... Dat moet ik eens probreren!" Of, jawel: "Juist! Zó zou het moeten!" :)  Met andere woorden:  of MIJN receptuur e/o kritiek wel of niet meegenomen is, is onbelangrijk.  Feit is wel dat Allerhande nu met recepten aankomt waarbij IK denk: had ik kunnen schrijven/wou dat ik het bedacht had.

Chapeau Allerhande! :) Ik blijf alles kritisch volgen en feedback geven en, als er een feitelijke nonsense reclame over z.g. wegens zachte winter vroege asperges (uit de kas!) zal ik niet mijn mond houden en als eerste het bericht delen met "Wat een onzin!!!" Maar, ere wie ere toekomt! :) En dan zeg ik het óók! :)

donderdag 13 maart 2014

For life; Bejart, Mercury, Queen, Favreau. Nu in theater Carré Amsterdam!

nrc.next

Hij is Freddy niet, maar zo voelt dat wel

(Plain text na de pagina foto.)

Dans Ballet for Life

Vanaf vanavond in Carré: Ballet for Life // Julien Favreau – tenger, blond, blauwe ogen – vertolkt in de voorstelling Freddie Mercury // Dat betekent „veel geven, heel veel geven”

Medewerker Dans

Hij lijkt in de verste verte niet op Freddie Mercury, maar Julien Favreau – tenger, blond, blauwe ogen – heeft na een keer of 300 optreden in Ballet for Life zijn 'innerlijke rockster' wel ontdekt. Vanaf donderdag danst hij de hoofdrol in Maurice Béjarts dansspektakel uit 1997, waarin de flamboyante voorman van Queen herleeft in een caleidoscopische opeenvolging van scènes die aspecten uit het leven van Mercury verbeelden: de showman, de herenliefde, en aids, de ziekte die hem velde.

In de kantine van Ballet Béjart in Lausanne bekent Favreau dat hij aanvankelijk geen fan van Queen was. „En toen Béjart zei dat ik deze rol moest doen”, lacht hij, „was ik jong en verlegen. Mijn Freddie was destijds te clean. Nu voel ik me goed in mijn rol, ik heb geen remmingen meer. Ik ben van de muziek gaan houden, krijg er energie van. Op een dynamisch nummer als Radio Gaga kan ik helemaal losgaan.”

Voor de vierde keer nu presenteert Ballet Béjart Lausanne in Amsterdam Ballet for Life, een voorstelling over jeugd en hoop, maar paradoxaal genoeg wemelend van de illustere doden. Maurice Béjart (1927-2007) liet zich inspireren door podiumbeest Mercury (op 45-jarige leeftijd overleden in 1991), in wie hij overeenkomsten zag met zijn muze en geliefde, de charismatische danser Jorge Donn (overleden in 1992, ook 45). Én met componist Wolfgang Amadeus Mozart, net als Mercury en Donn een man met gevoel voor theater én jong overleden, op 35-jarige leeftijd in 1791. „Ik ben ervan overtuigd”, zei de choreograaf hierover zelf, „dat in het niemandsland dat we allemaal vroeger of later zullen betreden, Freddie Mercury en Mozart nu en dan samen aan het klavier zitten.” Gianni Versace, verantwoordelijk voor de kostuums, werd een half jaar na de première in 1997 vermoord.

Met de dood als rode draad is Ballet for Life toch een opgewekte, wervelende show, soms ontroerend, bijvoorbeeld als Donn op filmbeelden even tot leven wordt gewekt, dan weer bombastisch en gevaarlijk naar kitsch overhellend, net als de clips en stadionspektakels van Mercury en kornuiten.

De Queenfanclub komt ook

„Na Boléro, dat we ook weer naar Amsterdam brengen, is Ballet for Life een van de meest populaire balletten van Béjart”, aldus Gil Roman, de huidige artistiek leider van Ballet Béjart Lausanne, in zijn kantoor. Het geheim? „Het is een stuk dat publieksgroepen verbindt; jong met oud – Queen is ondertussen iets van de oudere generatie, jongeren ontdekken de muziek weer – dansliefhebbers met muziekfans.” En inderdaad: de Nederlandse fanclub van Queen meldde al in november dat Ballet for Life weer naar Nederland zou komen.

Zo doet Ballet for Life de reputatie van Maurice Béjart eer aan. Hij was de choreograaf die in de jaren zestig al zijn voorstellingen uit de theaters haalde, om ze in sportpaleizen en congreszalen aan een groot en jong publiek te tonen. Als ras-eclecticus mixte hij dans met circus, yoga, popmuziek en Oosterse filosofie. Een hoogtepunt uit zijn oeuvre is Le Sacre du Printemps uit 1959, een viering van de seksualiteit, destijds nog een gewaagd onderwerp.

Vanaf het ontwaken van het grote dansersensemble op It’s a Beautiful Day tot en met het optimistische slotnummer The Show Must Go On (uiteraard ontbreekt Bohemian Rhapsody niet), zapt Ballet for Life vlot voorbij.

Aan Favreau de taak om, avond aan avond, alle aandacht op te eisen, zoals Mercury dat deed. „Veel geven, heel veel geven”, is de oplossing van de danser, „en steeds die rol blijven spelen. Freddie dansen is moeilijker dan een gewone balletrol.”

‘Ontmoeting’ in Montreux

In 1992, vlak na de dood van Jorge Donn, bezocht Maurice Béjart het nabij Lausanne gelegen Montreux, waar hij uitkeek over het meer van Genève. Kort daarop kwam het album Made in Heaven uit, met de laatste nummers die Queen een jaar eerder opnam met de toen al zwaar zieke Mercury. Tot Béjarts verwondering sierde het panorama dat hij pas nog had bewonderd de cover. Uit die ‘ontmoeting’ met Queen is Ballet for Life geboren.

In Montreux nam Queen sinds 1978 alle albums op in de studioruimtes van het casino. Tegenwoordig is het stadje een bedevaartsplaats voor Queenfans, die zich laten fotograferen bij het groteske standbeeld van Mercury aan de oever van het meer of ongegeneerd de privétuin binnendringen waar hun goden grote feesten gaven. Sinds december 2013 is in het casino een permanente tentoonstelling ingericht. Achter een enorme mengtafel kunnen fans even dromen dat zíj ‘aan de knoppen’ van hun favoriete band zitten.

Ballet Béjart Lausanne, Theater Carré: 13/3 t/m 20/3. Programma I: Ballet for Life, Programma II: Boléro, Light.

Ballet for Life is een perfecte voorstelling voor beginners: populaire rock van Queen wordt gecombineerd met modern ballet. De in 2007 overleden choreograaf Maurice Béjart staat erom bekend dat hij ballet toegankelijk maakt voor een groot publiek.

Als ras-eclecticus mixte Béjart dans met circus, yoga, popmuziek en Oosterse filosofie. Een hoogtepunt uit zijn oeuvre is Le Sacre du Printemps uit 1959, een viering van de seksualiteit, destijds nog een gewaagd onderwerp.


Dit artikel is verschenen in de nrc.next van donderdag 13 maart 2014 op pagina 24