zaterdag 31 januari 2015

RHEIMSREISJE. "Feest!" (Voor jongeren tussen 8 en 88 jaar) bij De Nationale Opera!

Op de ochtend van kerstavond 24 december 1986(?) kopte de "NICE MATIN" op La Une (de voorpagina) in héél grote letters: "C'est la fête à l'Opera de Nice!"  (Het is een feest bij de Opera de Nice!) naar aanleiding van de generale repetitie van Le Baron Zigane van Straus. De Pers was toen op de Generale omdat de première op kerstavond, 24 december was.  

En sindsdien heb ik nimmer een vergelijkbare "feestelijke" recensie gezien.

Eerlijk gezegt ging ik bijna met angst en beven naar de première. We zouden naar de Generale gaan afgelopen woensdag, maar die was plots "last minute" besloten geworden. Opgegeven reden: de kaartverkoop was zó slecht dat de generalebezoekers (1500?) over de reguliere voorstellingen verdeeld zouden worden om de zaal bij te vullen. Tja... alles moet eens voor het eerst zijn... Maar toch... :( Na één van de meest verschrikkelijke voorstellingen van afgelopen jaren,   (Lees mijn plezant van Sweeny Tod) van regisseur Marcel Sijm, dacht ik toch echt eerder aan een rampenscenario dan slechte ticketverkoop!  Maar dat ook terzijde zou mijn vader gezegd hebben! :D (zie Nanke gaat naar den Congo 1, 2 en 3) 

Wat is het verschil tussen deze voorstelling en Le Baron Tzigane / The Gipsy Baron:  de laatste is een kassucces en vooral die van Nice, was al bij voorbaat uitverkocht! (Okay, de rollenbezetting in Nice was letterlijk de absolute top!)
Rheimsreisje blijkt ondanks Facebook campagnes zelfs met olijke foto's, niet aan te spreken. Wat zonde!
Wat een WERKELIJKE ZONDE, het was waarachtig een FEEST voor zelfs onder-8-jarigen tot 88, IEDEREEN, ook welbekende "Ome Willem", vond het geweldig leuk!  En ja, ik ook! Al vanaf de eerste minuten!  :)

Ik ga geen vondsten in texten of regie verklappen! Behalve dan dat het een heel schuimige en ook modderige bedoening is, en dat "busje komt zo" de koets prachtig verwoord heeft. :D 
Nee echt, de een enkele keer bijna "Monty Pyton achtige" teksten van Bindervoet en Henkes (hé, nooit van gehoord!) waren binnen het Viagio a Rheim libretto *absoluut* geweldig en doeltreffend!  Educatief? Ja zeker!  De grappige, dan weer vette of coole teksten maakten het voor niet met Rossini muziek gewende oren héél vanzelfsprekend!  

Okay, ik kan de hele cast en team gaan oplepelen, maar ik hou het bij een voltallig van harte BRAVO!  

Geen kritiek??? Nou okay dan... ;)

Ik heb een aversie tegen de - meestal - bijna op zaalhoogte orkestbak! :(  Maar nu zou het eigenlijk prima geweest zijn. Of de musici op toneel nu trapje op achterop, of trapje af de orkestbak zouden gaan, doet niets af op het concept.  Maar nu volgden de zangers de dirigent (moet natuurlijk ook :D  ) die achterop het toneel met zijn rug naar de zangers staat, terwijl ik vind dat de dirigent de zangers / dansers moet volgen!!!  Zeker in Rossini of andere coloratuur stukken.  Zonder de dirigent in deze voorstelling iets te verwijten, maar Trisdee Na Patalung deed de hele (originele) "Viagio" in Pésaro in 2009 met een onevenaarbare schwung, met de zangers meeademenend! (Met oorverdovende kritieken!)

En verder? Nou... eigenlijk nagenoeg nada kritiek!  :)  Twijfel of - voor mij bij de N. opera voor het eerst - zendermicrofoons wel bij de Nationale Opera zouden moeten/mogen... :/  wij zaten op rij 3, opzij, amper 2 m van het toneel en hoorden voornamelijk -gelukkig- het onversterkte geluid. Nee, versterking is voor mij helemaal geen taboe! In tegendeel! Alleen is het de vraag of het wel moet! In dit geval met een mini kamerorkest "denk" ik niet.  Maar nogmaals, ik hoorde voornamelijk het directe gezang. En, "mijn" ex-Opera Studio NL / International Opera Studio Netherlands leden waren voor mij een happening! :)  Tot slot: GAAN, dus!!! Alléén nog vanavond, zaterdag 31 jan 19:00 en laatste kans morgen, zondag 1 feb 13:30 ! ) 

woensdag 28 januari 2015

"Potage en Paarlemoer" (1)

Deze naam is een parodie op de naam van een toneelstuk dat helaas nog steeds onder copyright valt, maar verder is dat niet belangrijk.   Het zijn 2 "Jiddische" mannetjes op leeftijd die vier handen op een buik zijn in het toneelstuk, en in real life dagelijks met mij bij een kennis in De Garstkamp, in de Bijlmer oftewel Amsterdam Zuidoost, op de borrel zijn. Hun samen-en tegenspraak is soms hilarisch! Hier aflevering 1

Potage: "Zeg jongens, hé, kennen jullie die van Bram en Moos in de tram al?" 
Ja, die hebben we al wel 50 x gehoord, maar goed...  Toch weer gelachen. 
Komt Potage weer met: "Zeg jongens, effe serieus, maar sinds MH-17 en vooral met die Air Asia is het nu toch wel zaak om naast een negerin in een vliegtuig te zitten! Ja, want als je dàn neerstort, is het eerste waar ze naar gaan zoeken wel de zwarte doos!"   "Die heb je van mij!!!" repliceerde Paarlemoer.
"Ach, zal wel," mopperde Potage, "het probleem is vandaag de dag dat er geen witz meer te slijten valt. Nee jongens, kijk maar om je heen,  iedereen zit de hele dag met zo'n pokke-telefoon-dinges te klooien en heeft elke witz al gelezen!
Zegt Paarlemoer: "Hmmmm, zeg ik heb nog zo'n pokke-ding liggen voor je! Twee tientjes. Kópen?"  :D


Foto: links Bertus aka "Monsieur Albert van Standaard Luik", aka "Potage", rechts Ed Hollander aka "Paarlemoer". 

donderdag 8 januari 2015

Woorden "schieten" te kort...

Woorden "schieten" te kort (bij de "waan van de dag?") ! 

Terwijl de ene tweet na de andere voorbijschoot, zat ik gisteren tegen de middag met verbijstering naar "het Journaal" van de NOS te kijken. Met nog een tukje van een uurtje tussendoor om 17:00 heb ik dus wéér eens zo'n 36 uur achtereen rechtop gezeten. De vorige keren waren Air Asia, eerst het verdwijnen en daarna het vinden van het eerste stoffelijk overschot en vermoedelijke wrakstukken.

Afgezien van # tweets die überhaupt niet eens te volgen zijn met 300+ tot 1000+ tweets per minuut, is het toch opvallend hoe de waan van de dag op "sociale" media uitpakt. Maar ook in de kroeg gaat het - nog steeds - zo, zoals ik gisteren weer mocht ervaren; snel om 19:00 u een borrel halen in café 't Pleintje: 

Achter mij, naast de ingang, staat een van de 8 flatscreens nu eens niet op Eurosport of andere sportzender maar op Journaal 24.   Één van de stamgasten roept iets onverstaanbaars tegen mij waarop ik quasi onverschillig nee schud omdat ik sowieso in de herrie niets versta en discussies met stamgasten die al enige uren en dito drank achter de kiezen hebben wil vermijden. "Hhoezo??? Vind jij dat soms normaal dan?!" schreeuwde de beste man mij toe terwijl hij naar het scherm achter mij wees.  Nog steeds nergens van bewust en nog minder er op rekenend dat het nieuws I.p.v. Ajax of andere voetbalwedstrijd aan stond, keek ik ongeïnteresseerd even om.    De verrassing was dubbel: ten eerste geen kutvoetbal op het scherm, en, hij had dus blijkbaar iets over de aanslag geroepen?  Ongespeeld kon ik toen reageren met "Wat zeg je?"  waarop de barkeeper, juist dat moment, "Borreltje met ijs Daniel?" riep en ik mij zonder woorden kon excuseren.   Niet om het een of ander, maar ik zit tot ergernis van vele stamgasten in de kroegen, op mijn iPad de kranten te lezen of de tweets te volgen, waarop ik gegarandeerd afkeurende opmerkingen krijg. En als er dan eens over mijn schouder heen gekeken wordt wat ik weer aan het doen ben, volgt er doorgaans een opmerking in de ronde in de zin van: "oh, hij zit weer gezellig met de politiek te zijn!"  Of: "welnee, hij houdt de voetbaluitslagen helemaal niet bij!"  Feitelijk: hij is niet bezig met de waan van de dag, of erger nog, "hij zit zich weer met politieke "onzin" bezig te houden", tot.... Iets de waanzin van de dag geworden is, dàn wordt je geacht bij binnenkomst van de kroeg gelijk "Schande! ......" te roepen omdat dat de kop van de Telegraaf was.

  Nee, ik heb gistermiddag niet "mijn afschuw" of mijn "innige deelneming" of een of andere "oproep tot actie" getweet. Er is genoeg "waan van de dag" op twitter, dus doe ik (weer) niet mee.  Wèl heb ik een aantal mensen - en nu vooral de Franse kranten - die méér dan 140 karakters - oftewel meer dan één tweet lang - te melden hadden gevolgd.  En ja, tussendoor kwamen er ook de onvermijdelijke tweets van bijv Geert Wilders voorbij.  "Mijn god..." denk ik dan als atheïst, "kan je die gebleekte kloothommel niet een rothengst voor zijn hersens verkopen?"  Gelukkig ben ik atheïst en is dus deze "vrije gedachte" tevergeefs.  Maar het gaat zoals gisteren meestal van kwaad naar erger.  Dan verschijnt er weer een tweet die door iemand geretweet is : Israël Schield:  "Islam, het geloof van vrede!" met de foto van de terroristen die de al aangeschoten politieman op het voetpad executeren.  
Die foto - uit de video die door alle nieuwszenders gezelfcensureerd is - is natuurlijk schokkend (maar had als NIEUWS niet gecensureerd moeten/mogen worden imo) krijgt met dat bijschrift, en wetende wie deze geplaatst heeft, een extra wrange bijsmaak! 

Bestaat toeval? Een paar uur voor de aanslag op Charlie Hebdo, toen ik mijn blog over de rekening voor psychiatrische patiëntjes gepubliceerd had, verscheen er rond 9:00 een tweet van Al Jazeera meen ik, in mijn eigen vertaling:  Vandaag, 1952, Israëliërs moorden in Hebron. (Bestaat toeval echt???)  ik vind het opmerkelijk dat niemand die link legt... want volgens mijn intuïtie was dat met de Charlie voorpagina over januari de trigger om wraak te plegen!

Uiteraard, beide aanslagen hebben "dus" geen direct verband, het is "slechts" mijn vermoeden, maar die tweet van Israel_Schield komt wel van iemand die zichzelf (in mijn ogen) als een soort Messias ziet en alle misdaden door kolonisten op de West Bank en IMF acties in Gaza loopt op te hemelen! Misdaden die mijns inziens voor het Internationaal Strafhof in Den Haag gedaagd zouden moeten worden.  
Nee, ik heb ook deze imo fascistoide Zionist niet gelijk van repliek voorzien!  Voor je het weet krijg je weer een wagonlading scheldcannonades op je twitteraccount, maar,  ik ga discussies niet uit de weg, in tegendeel! Maar na jaren forumbezoeken en eigen forums heb ik toch lessen voor de toekomst getrokken: reageren op de waan van de dag heeft absoluut geen zin!  In tegendeel, je gooit dan alleen maar olie op het vuur òf het verdwijnt in de massa "oh-en-wee's" van de blatende kuddes.   

Hoewel ik al van het eerste uur NOH8 op mijn profielfoto heb staan (dit gaat eigenlijk over het "homohuwelijk" ) heb ik de latere en nog steeds lopende campagne met zilvere gaffertape afgeplakte mond onbewust toch overgenomen. Aanvankelijk dacht ik: " hoezo? Ik laat mij helemaal niet de mond snoeren!" 


Daar zit dus de crux!  Opkomen voor je mening, vooral niet je mond houden of opzij kijken,  maar niet naar aanleiding van de waan van de dag! En juist dàn je mond houden. Tenzij je natuurlijk iets wezenlijks meent te moeten zeggen, iets wezenlijks buiten de waan van de dag.  Zoals nu dus en zoals gisteren om 5:53 gepubliceerd over de bijbetaling voor ouders van psychiatrische patiënten.

11:59 Euronews geeft beelden van de Notre Dame à Paris. 12:00-12:01 het beeld gaat op zwart met de text: JE SUIS CHARLIE. 
Ik heb nu geen woorden maar tranen in overvloed.
12:09 Na diverse steunbetuigingen komt Bibi Netanyahu op Euronews.  LOOK WHO'S TALKING about terrorists!!! (Deze ga ik wèl tweeten!)  Heb ik getweet @danielmclion 



woensdag 7 januari 2015

Kind in psychiatrische inrichting krijgt de rekening? :(

DE VOLKSKRANT : 6 januari 2015, 14:17 741 


Ouders van kind in psychiatrisch ziekenhuis sparen helemaal niets uit

OPINIE Sinds 1 januari moeten ouders van een kind dat psychotisch is, anorexia nervosa heeft, of suïcidaal is, een eigen bijdrage betalen als het kind in een psychiatrisch ziekenhuis verblijft. Een eigen bijdrage die kan oplopen tot ruim 130 euro per maand, 1500 euro per jaar.

Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Curium-LUMC Bertine Lahuis, kinder- en jeugdpsychiater, bestuurder Karakter, expertise centrum voor kinder,-en jeugdpsychiatrie Ariane de Ranitz, psychiater De Forensische Zorgspecialisten Dat ouders tijdens een opname extra kosten maken, wordt even vergeten

Wat zou u ervan denken, als we ouders van kinderen met kanker die in het ziekenhuis verblijven een eigen bijdrage zouden vragen. Ouders hebben hun kind immers niet thuis, dus sparen ze kosten uit. Schokkend toch? Nee, gelukkig zal dat niet gebeuren. Tenzij...  je kind psychotisch is, anorexia nervosa heeft, of suïcidaal is. Sinds 1 januari moeten hún ouders een eigen bijdrage betalen als ze in een psychiatrisch ziekenhuis verblijven. Een eigen bijdrage die kan oplopen tot ruim 130 euro per maand, 1500 euro per jaar.

Het argument van staatssecretaris Van Rijn: Ouders sparen uit omdat ze niet thuis voor hun kind moeten zorgen. Ze moeten minder boterhammetjes, groenten en vlees kopen en ze hoeven niet in bad. Dat ouders tijdens een opname extra kosten maken, wordt even vergeten. Die extra kosten zijn niet gering, al gauw meerdere honderden euro's per maand. Van ouders wordt namelijk verwacht dat ze in kader van de behandeling meermaals per week naar het ziekenhuis komen. Dit maakt dat ze frequent vrijaf van werk moeten nemen. Steeds vaker slapen ouders zelf deels ook in het ziekenhuis (rooming-in).

Bureaucratisch gedrocht
Als hun kind lang opgenomen blijft, worden ze verder de financiële put ingeduwd

Omdat kinderen in jeugdgevangenissen en in jeugdzorginstellingen een eigen bijdrage moeten betalen, moeten kinderen in een psychiatrisch ziekenhuis dat ook. Zo oordeelt staatssecretaris van Rijn. Ze vallen immers vanaf 1 januari 2015 onder dezelfde wet, de nieuwe Jeugdwet. Er mag geen verschil gemaakt worden tussen groepen. Een verschil tussen kinderen die lichamelijk dan wel psychisch ziek zijn, lijkt geen probleem. Dat het ene zieke kind voor essentiële (psychische) zorg wel extra moet betalen en het andere (voor lichamelijke ziekte) niet, is nochtans een inbreuk op de kinderrechten (art. 2 Kinderrechtenverdrag). 

Wrang is bovendien dat de maatregel een bureaucratisch gedrocht is. Nadat instellingen hun gegevens aan de gemeenten hebben doorgegeven moet de gemeente vervolgens het Centraal Administratie Kantoor (CAK) een bak gegevens aanleveren, die vervolgens de rekening naar de ouders gaat sturen. Tal van instellingen en 393 gemeenten moeten hiervoor een aparte administratie optuigen. Kortom, een maatregel die meer kost dan dat zij oplevert (herinnert u zich nog de door de overheid zo gewenste 'regel-arme-zorg'?).

Om nog niet te spreken van de verwachte meerkosten. Nu al hebben meerdere ouders ons gemeld dat ze niet in staat zijn de ouderbijdrage op te hoesten. Als hun kind lang opgenomen blijft, worden ze verder de financiële put ingeduwd. De armoede in, een bekende risicofactor voor het verergeren van psychische problemen, zowel bij ouders als kind. Ouders kunnen er uiteraard ook voor kiezen om opname uit te stellen. Tot het echt niet meer kan. Met hetzelfde resultaat; ontwrichte gezinnen waardoor een langere en duurdere behandeling.

Ook kinderen die een dagdeel in het psychiatrisch ziekenhuis verblijven, moeten een eigen bijdrage betalen. Voor soms enkele euro's per maand wordt een hele administratie opgetuigd. Voor hen komen daar bovenop mogelijk extra kosten, door het dreigend wegvallen van de tegemoetkoming voor vervoersonkosten. Omdat een dagbehandeling voor gespecialiseerde zorg vaak een behoorlijke afstand van thuis ligt, kan dit gemakkelijk oplopen tot meerdere honderden euro's per maand. Dit kan wel eens een dure bezuiniging worden, want dagbehandeling is doorgaans hét alternatief voor een veel duurdere 24-uurs opname.

Maatwerk
'Geen kind buitenspel', dat was de ronkende titel van een van de eerste beleidsdocumenten van de decentralisatie van alle zorg voor jeugd. Kinderpsychiatrie bleef gezondheidszorg, dat verzekerde de staatssecretaris ouders, kinderen en professionals. Er zou geen verschil worden gemaakt. Intussen lijkt deze belofte vergeten. Een motie van SP/CDA om de eigen bijdrage voor kinderen in een kinderpsychiatrisch ziekenhuis te schrappen, is vorige maand door de (bevriende) coalitie met ruime meerderheid weggestemd.

Vele gemeenten zien de nadelen van de ouderbijdrage wel, en hebben zich er tegen uitgesproken. Echter, omdat den Haag zo besliste, moeten ze de ouderbijdrage laten innen. Blijkbaar is men in den Haag nu al vergeten dat de transitie over lokale beleidsvrijheid gaat, vereist om gezinnen maatwerk te bieden. 

Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Curium-LUMC
Bertine Lahuis, kinder- en jeugdpsychiater, bestuurder Karakter, expertise centrum voor kinder,-en jeugdpsychiatrie
Ariane de Ranitz, psychiater De Forensische Zorgspecialisten

Mijn opinie:

Paars van Kok C.s. was in tegenstelling tot wat Pim Fortuyn laatdunkend "puinhopen" noemde, destijds een bijna noodzakelijke coalitie om al die christelijke obstakels kwijt te zijn.  

Afgezien van het "homohuwelijk" dat na enig gekrakeel er toch binnen 3 jaar door was, zijn er tig "emancipatoire" en "humanistische" principes tot wet verheven.  Ook in België met de paarse regering Verhofstad was dat het geval. En gelukkig maar.  Maar de keerzijde van de medaille was natuurlijk enerzijds de blinde vlek voor de vergrijzing en het idee dat de terechte val van het communisme een vrijbrief was om het 19e eeuwse kapitalisme of neo-liberalisme als het goede en het gelijk van de geschiedenis te prijzen.  Alles moest geprivatiseerd worden en dan zou de concurrentie de prijzen en kosten wel drukken.  Dat het gewoon een onzinverhaal was, wil men, op een enkele uitzondering na dan, nog steeds niet toegeven.  Dàt er aan concurrentie óók voordelen kleven wil ik niet ontkennen.  Monopolies zijn bewezen gedrochten. Tot voor de vrijgave van de  telefonie kon je van geluk spreken als je van "tante PTT" al binnen een paar maanden telefoon kon krijgen. :D  Natuurlijk, de technologie van telefonie en dataverkeer heeft nieuwe markten en omzet gecreëerd, maar geen extra banen.  
Maar dat mede door vergrijzing  en, de onvermijdelijke automatisering er alsmaar minder werkenden zouden komen werd van links tot rechts ontkent. Iedereen stond voor banen, banen en nog eens banen.  Dat linksom of rechtsom of "recht-door-zee" door automatisering of vertrek naar lage-lonen-landen er hoe dan ook steeds minder werkenden zouden en zullen komen blijft men maar bagatelliseren.  Dat de kosten, met name van de gezondheidszorg oplopen heeft men echter wèl gezien en dus moet er op van alles en nog wat bezuinigd worden.  Ja, inderdaad, het moet ook wel zolang we blijven geloven in groei-groei-en-nog-eens- groei die altijd zal tegenvallen.  World-On-Line, ABN-AMRO, cum suis, het geloof in "de Sky is the limit" dat telkens weer een luchtballon bleekt te zijn wordt zo snel mogelijk als "ongelukje" verdrongen. Hooguit wordt het als een beschamend "exces" maar niet als oorzakelijk kwaad gezien.  Gelukkig zijn er dan altijd bliksemafleiders zoals Griekenland of Spanje waarop we dan collectief verontwaardigd kunnen zijn. :(  En als dat dan toch niet blindelings als zaligmakende gesneden koek geslikt wordt, is er wel de Europese Unie of Rusland of moslims of vluchtelingen waar we onze frustraties op kunnen botvieren.   

En ondertussen zijn de voedselbanken al wel bekent na 10 jaar en een soort van "aardige mensen" bedoening geworden die "eigenlijk" vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld het Leger des Heils.  Dak en thuislozen zijn van alle tijden.  Werkelijk?  Pas als het jezelf of in de directe omgeving gebeurt gaan mensen er over nádenken en, gevoed door "eigen volk eerst" of andere populistische kretologie meestal weer gesust of omgekeerd nog banger, nog gefrustreerder worden.
Natuurlijk, het is uiteindelijk altijd de schuld van Den Haag. En met het absoluut onzinnige maar getalsmatig onoverkomelijke "nieuw paars" klopt het inderdaad altijd!  Ik vond deze coalitie van "bruggen slaan" eerder gedoemd om bokken te schieten.  Dat laatste valt op het eerste gezicht nog wel mee... Toch?  :(  Als je wil kan je alles relativeren.  Ben je relatief jong en gezond, zelfs werkloos, mag je niet klagen... :/

Maar ik heb begin april wel te klagen!  Want dan is mijn eigen risico van het ziekenfonds daar.  Inmiddels heb ik tegen de dringende raad van mijn artsen in, sinds het eigen risico van toen € 300 wel degelijk een aantal medicijnen afgeschaft en houd ik e.e.a. goed in de gaten want 3 jaar geleden stond ik met mijn Euroshopper boodschappen voor paal bij A.H. toen begin april bij het pinnen mijn rekening plots leeg was. Met die € 300 eigen risico die afgeboekt was had ik normaal nog twee weken toegekomen.  Daar sta je dan op je 57e zonder geld!  Het mag dan geen bedelstaf heten maar ik moest wèl links en rechts geld lenen!  Met mijn WAO kon ik het geleende gelijk terugbetalen en door in april extra zuinig te zijn de maand bijna rond komen.  Maar in de Gastkamp (55+ ers en vooral AOW-ers) waar ik al jaren dagelijks kom, en de fris € 0,50 het flesje bier € 0,90 kostte, zat opeens haast niemand meer.  En, afgelopen jaren was het in april idem dito en zal het dit jaar wéér het geval zijn. Is dat niet verlaagd worden tot de bedelstaf?  

Sinds 1975 heb ik met regelmaat psychiatrische patiënten opgevangen, pre- en post opname. En tijdens de opname 2-3-4x per week bezocht waardoor ik zowel in Paviljoen 3 van het toenmalige Wilhelmina Gasthuis als in Santpoort (toen nog met een "NS avondretourtje" = enkeltje + fl 0,25) Valeriuskliniek enz. zeg maar "kind aan huis" was.  Afgezien van die echt lood, en loodzware mantelzorg waarvoor ik van buren, familie en kennissen van respect tot radeloosheid mocht genieten, kreeg ik toch ook geluiden te horen alsof die patiënten "op vakantie" waren en nog goedkoop ook.  Ik heb niet de gevangenissen van binnen gezien (behalve de Havenstraat toen die gesloten was) waarvan "men" ook nog wel eens vind dat het een luxe vakantie is.  Maar psychiatrische inrichtingen dus wel. En helemaal toen ik tijdens de parlementaire enquete Bijlmerramp in februari 1999 er zelf een lang weekend - vrijdagnacht tot maandagochtend - opgesloten mocht zitten. En hoewel ik die ervaring achteraf gezien niet heb willen missen, het is dus beslist géén vakantie! In tegendeel!  De toestanden daar waren sowieso beschamend voor een land als Nederland. De verpleegkundige staf die mee moest eten mompelde dan die za-zondag : "nou, de pizza-lijn maar weer, of doen we vandaag maar de Chinees?" :(  
Natuurlijk... dat staat los van de kosten... :(  En ja, als je niet thuis mee-eten moet wordt er geld uitgespaard.  Dus is het logisch: dáár valt geld te halen en bovendien zijn suïcidale of psychotische patiënten toch op een of andere manier zelf verantwoordelijk voor hun eigen gedrag. "Hadden ze maar niet moeten blowen of zo. Toch?!"
Welnu, noch ik, noch wijlen mijn schoonmoeder, noch de anderen die ik maanden lang opgevangen heb waren door eigen toedoen depressief, suïcidaal of psychotisch!  En het is dus echt geen vakantie!  Nu weet ik niet precies meer hoeveel anti-depressiva en andere psychofarmaca kosten, maar reken maar dat het eigen risico er aan gaat!   En ik weet ook niet precies wat een alleenstaande bijstandsmoeder met kinderen ontvangt maar die zijn alleen met het eigen risico al de klos en die - afgezien van de loodzware taak en psychische druk - gaan we ook nog eens de rekening van psychiatrische hulp voorleggen?  
Als er al "liggeld" geheven moet worden om het "kostengat" een beetje te dichten, dan zou dat tenminste over alle ziekenhuisopnames moeten gaan. Zo gaat het ook al heel mijn leven in België.  Eten en beddengoed en schoonmaak zijn natuurlijk peanuts binnen het hele opnamegebeuren, maar toch, per saldo is het een behoorlijke post op al die opnames van alle ziekenhuizen over het jaar en dat valt m.i. door iedereen dan nog wel te billijken. Het zou dan via de ziektekostenverzekeraar die toch de hele, gespecificeerde rekening krijgt ook nog simpelweg geïncasseerd kunnen worden, net zo goed als dat bepaalde medicijnen en hulpmiddelen in rekening gebracht worden. Maar dat is vooruitgedacht... :D 

Dat de VVD achterban het wellicht "logisch" kan vinden bevreemd mij, maar er zijn meer VVD principes die ik gewoon niet kan noch wil snappen. Dat de PvdA met het noodgedwongen coalitieakkoord hierin méégaat... Hoe rationeel ik het ook wil bekijken, en ik ga geen verbaal geweld gebruiken, maar om er niets over te zeggen zou ik mijzelf kwalijk nemen! :(