donderdag 24 oktober 2013

Handen af van zwarte piet! :(

Omdat het " traditie" is moet het blijven?

Een aantal vrienden en kennissen lieten mij weten dat tradities gerespectecteerd moeten worden, en "dus" zwarte piet moet blijven. Tradities moeten gekoesterd worden.  Echt???

In de loop der jaren zijn wereldwijd ontelbaar veel tradities afgeschaft.  En reken maar, dat ging bijna niet of juister gezegd "nooit" zonder slag of stoot.  De voorstanders en vooral uitoefenaars van tradities schreeuwen dan letterlijk moord en brand, zijn diep beledigd en tot absurdistisch boos.  Meestal om dat er hen iets verboden of ontnomen wordt. Dat "ontnemen" is soms letterlijk, maar meestal gewoon tussen de oren.  En dáár zit echte probleem!  Feitelijkheden doen er dan niet toe.

Bij zwarte piet kreeg ik o.a. beschuldigingen en verwijten dat ik kinderfeestjes wil vertrappen, de kinderen hun plezier niet gun tot de meest totaal krankzinnige toedichtingen.  Meestal zonder argumenten maar louter op onderbuikgevoelens en vooral vooroordelen.   "Omdat ik jij een vuile (!) homo bent en zelf geen kinderen hebt."  Repl: "Nou ik kan iedereen verzekeren dat als mijn 4 neefjes uit Brussel hun vakantie bij nonkel Danny doorbrachten, het elke dag een feest was!"  Reactie: "ja hij heeft ook nog een pedofilieverleden en heeft nu de mond vol, dat verachtelijk figuur!"  Tja... dan weet ik dat het beter is om het erbij te laten.  Wat je ook tegenwerpt, je krijgt het desnoods wegens een spellingsfout 10-voudig terug. :(

Ik ben al helemaal niet gesteld op het besodemieteren en bedriegen van kinderen dat vooral één opvoedkundige les voor de toekomst is: liegen en bedriegen mag wel als je maar van tevoren afspreekt dat dàt nou eenmaal traditie is. :(  Maar dat bezwaar tegen leugens en bedrog is dus niet specifiek tegen zwarte piet.  Ook Sinterklaas of het verhaal van de ooievaar is kinderen besodemieteren.  
Sprookjes worden als sprookjes, fantasieën verteld.  Geen kind dat denkt dat Roodkapje en de boze wolf echt zijn.   En vooral de fabels van La Fontaine zijn zelfs nog filosofische nadenkers.  Niks mis mee dus, integendeel!  Maar afgezien daarvan, is mijn bezwaar tegen "zwarte" piet natuurlijk helemaal geen kinderfeestjes vertrappen.  Een intocht van Sinterklaas met allerlei bont gekleurde hulpjes is voor kinderen net zo, zo niet nóg feestelijker.  De Teletubbies zijn daar een goed bewijs voor.  Dus, voor kinderen maakt het helemaal niet uit of er een zwarte Piet knecht, of groene, roze, oranje en paarse Klaashulpjes zijn.  Alleen voor de domme, vaak fascistoïde volwassenen maakt het wat uit!  Fascistoïde? Jazeker! Zonder nadenken, zonder structuur, zonder lidmaatschap of zo, gewoon achter een paar fascisten nalopen dus.

Omdat het traditie is, iets van folklore, dat eigenlijk zelfs door UNESCO beschermd moet worden??? <zucht> 

1. Het stierenvechten was ook traditie èn folklore, zelfs zogenaamd nationale trots. Vóór stranden en disco vakanties, en voor flamenco en sangria, was de eerste associatie met Spanje: Olé, stierengevechten.

2. Net als het Ganzentrekken rond Antwerpen waarbij aan de poten opgehangen ganzen te paard de kop afgetrokken moest worden, schreeuwde men moord en brand toen de dierenbeschermingswetten  afgedwongen werd.  Toch is het afgeschaft.  En toen men bij het Ganzentrekken zijn toevlucht zocht met op ganzen lijkende poppen, vonden de echte traditie fanaten er niks meer aan, het was het einde.  Nou, iets van 70 jaar later is het een nog veel groter feest.  Niemand die misselijk wordt als zo'n arm beest dus letterlijk de kop afgetrokken wordt.

3. Vrouwenbesnijdenis is in Afrika ook een al "eeuwenoude" traditie.  Toch willen we daarvan af.  En wordt er wéér moord en brand geschreeuwd door hele stammen. Waar bemoeien wij ons mee? Waar halen wij westerlingen het lef vandaan???

4. Het was traditie dat het huwelijk iets was voor een man met een vrouw.  Toen in 1995-6 het homohuwelijk ter sprake kwam schreeuwde men ook in NL weer moord en brand zoals nu nog steeds in grote delen van de wereld.  Ook toen kreeg ik verwijten in de aard dat ik hetero's iets zou ontnemen.  En de bedreigingen waren toen hier, en zijn nu uit o.a. Roemenië niet mals.  En, ging het 15 jaar geleden wegens het ontnemen van de huwelijkseer, nu over zwarte piet, het is verbijsterend hoe ziek en ziekmakend die bedreigingen zijn. 

Of het grootspraak is of niet, of het door een duidelijk gestoorde gamer is die zich op Facebook In Sane noemt en 3 puberale grieten die mee staan te juichen, of het de massa is die op Geert Wilders en consorten stemt, noem maar op; het is huiveringwekkend triest!

Tradities zijn heel vaak afgeschaft en derhalve dus terecht, nadat ze eerst aan de kaak werden gesteld. Al het moord en brand geroep, alle verzonnen bedrog argumenten ten spijt, AFGESCHAFT! :)

En ondanks alle geroep en op bijna twee miljoen ignorerende Facebookkaaskoppen en -vlaminganten, ondanks alle bedrijgingen tot en met doodsbedreiging aan mijn adres:

" Zwarte Piet bestond al niet en zal nu gauw net als de VOC slavenhandel, het kolonialisme en politionele acties, tot de categorie "Das haben wir nichtgewußt" geschiedenis horen." :D

2 opmerkingen:

  1. Subliem weer, Danny!

    Over tradities gesproken, de Sinterklaas viering is door de jaren heen enige malen veranderd, dus hoezo traditie? Aan tradities ga je toch niets wijzigen? Zwarte Piet is rond 1850 door een Amsterdamse onderwijzer geintroduceerd als knecht van Sinterklaas. Voor 1850 was er helemaal geen Zwarte Piet. Zo Zwarte Piet opgetrommeld is, zo kan hij natuurlijk ook gewoon verdwijnen.

    BeantwoordenVerwijderen