zaterdag 12 oktober 2013

Zwarte Pieten en racisme / discriminatie.

"Hebben we dàt nu alwéér?  Zwarte Piet is Nederlandse cultuur en heeft niets met racisme te maken! Het is een kinderfeest waarbij ook heel wat bruine kindjes maar wat blij mee zijn!", reageerde een van de weinige z.g."coulante" oftewel net niet fulminerende Facebookers op de vraag van Pauw en Witteman redactie: Is zwarte Piet rasisme of niet?

Van de toen al 784 (and counting!) reacties een paar uur na de uitzending heb ik mijzelf incluis slechts 4 positieve - dus: Ja, is racisme - reacties geteld en 2 dozijn "dialoog" aangaande reacties waarbij enerzijds begrip getoond werd, dat "donkere" mensen zich mogelijk gediscrimineerd voelen als ze met "zwarte Piet" aan- of nagesproken worden, en anderzijds het hele Klaasfeest met Pieten als een onschuldig gebruik, net als sprookjes, nou eenmaal bij Nederland vinden horen.  

Ik heb het niet echt "op de lat" geteld, maar ik schat dat ruim 500 berichten ronduit fascistoïde waren!  Ook ik kreeg herhaaldelijk de replieken: "Oprotten jij!", "Cultuur verkrachter", "Azijnpissers!"  e.d. waarbij dit nog heilige one-liners zijn vergeleken bij sommige epistels waar het gal, de haat en vooral het verongelijkte, woord na woord, regel na regel, van afdroop.  
Nu ben ik met mijn vroegere eigen forums (1997-2001) over homo-rechten, anti-facisme en de CompuServe NL / NL-Politiek / Europe forums (1993-98) en niet te vergeten op Usenet fascistische groepen tot bijna psychisch murw geslagen en honderden keren bedreigd, waardoor ik van het taalgebruik en verbaal geweld helemaal niet opkijk of verrast ben.  Maar dan ging het weldegelijk om iets dat ik aantastte: hun eigenbelang, geloof of z.g. morele waarde en vooral hun zekerheden. Als het homo-huwelijk wettelijk zou worden was het einde zoek; sodom en gomorra, eigenlijk "het einde van de beschaving". Als ik vond dat een bepaalde Duitse Neo-nazi groep geen Usenet-group zou mogen worden, was ik zelf een dictator of Regent uit de 17e eeuw die dacht anderen de tong uit de mond te moeten en mogen rukken.
Het opmerkelijke is echter dat *al  die onvergelijkbare appels en peren weldegelijk met dezelfde fanatieke - vaak op nonsense gebaseerde - kreten, beledigingen tot bedreigingen toe, door ontkenningen terug te voeren zijn: "ik/wij/zij/de linksekerk/azijnpissers/..." tasten hun eigenwaarden aan.  En strikt genomen is dat ook zo. Tenminste, als je eigenwaarde op de weigering over dingen na te denken gestoeld is.  
Inmiddels is het homo-huwelijk een feit waar niemand in NL en B zich nog druk om maakt. Maar nog geen 20 jaar geleden kreeg ik op mijn stelling dat ik niemand, geen enkele hetero, ook maar iets ontnam door gelijke rechten voor homosexuelen te eisen, een stortvloed aan negatieve tot haat reacties (zoals ik nog steeds uit o.a. de VS, Roemenië, Servië en Russische landen krijg!) . En inderdaad, de ene ontkenning na de andere die meestal bevestigd werden met het z.g. argument  "Ik heb niets tegen homo's hoor, integendeel, ik heb zelf homo's onder mijn beste vrienden/kennissen/buren/in de familie/collega's....!  Maar ... " :D

Jawel, het heeft er alles mee te maken!  Net als in Zuid Afrika destijds was "hierdie apartheid nie 'n vorm van diskiminatie nie!" En ook nu zijn Roma zigeuners - na de Marokkanen en Turken (tegenwoordig Islamisten genoemd) en jawel, noem de Nazi KZ driehoeken maar op - waar ze ook aanwezig zijn, de paria's van de maatschappij. Met dàt verschil dat men nu bijv. Roma's helemaal niet onder hun "beste" vrienden/buren/familie/.... heeft.  Zoals "men" in Rusland nu plots geen homo's in de familie heeft of zelfs van hogerhand beweert dat bijv. Tsjaikovski helemaal niet homoseksueel was. :(  
Het zal menigeen wel weer duister zijn, maar het (lijdend-) voorwerp doet er absoluut niet toe.  Het gaat er mij om dat net als het hetero-exclusieve huwelijk en zwarte piet of, weldegelijk sommige passages in de Tora, Bijbel of Koran, als absolute, onaantastbare, grootheden worden neergezet.  
Toen: Als homo's mogen trouwen is het het einde van de wereld? 
Nu: Als er straks Groene Pieten op de "stoomboot" moeten staan is het géén Sinterklaasfeest meer? 
Met groene Pieten is de lol er voor kinderen af???

Uiteraard word - buiten de scheldpartijen - telkens het z.g. argument aangevoerd dat kinderen, ook bruine kindjes <sic>, niet discrimineren en al die zwarte Pieten ó zo leuk vinden!  Peten? Hoezo culturele traditie? Tegenwoordig dus niet niet meer één, niet meer DE (domme) zwarte piet (de boeman met de roe ( terecht al in 1966 voor het laatst op tv!) maar vaak een dozijn kleine maar wel "zwarte" (hulp) pietjes!  En al die kinderen zouden Groene of Regenboog Pietjes niet leuk vinden???

In Amerika en Australië waar dankzij Coca-Cola in 1937 "Santaclaus" gelanceerd werd ter vervanging van de "bisschop" en zijn zwarte "knecht" en met een door rendieren getrokken slee door de lucht vliegt (om zelf, niet door een knecht, cadeaus door de schoorsteen te droppen en toch niet beroet wordt, willen kinderen niet geloven???  Als Santa niet zo zwart als roet is als hijzelf de chimneys afdaalt om de presentjes onder de kerstboom uit te stallen?  :/

Het zelfbedrog, de z.g. argumenten om Zwarte Piet te verklaren, is gewoonweg te belachelijk voor worden!  
"Zwarte Piet is geen discriminatie! Hij is zwart geworden van het roet van de schoorstenen!"  Werkelijk? Dus die stoomboot met zijn lachende KNECHT die ons toeroept: "...al zie/ben ik zo zwart als roet!" is een leuk, grappig maar niet racistisch liedje???  Logisch dat hij bij de intocht al zwart is van de schoorstenen die hij pas 6 weken later op 5-6 december (met Sinterklaasje te paard) op het dak zal tegenkomen .... ???  
En: >>zijn "Knecht" staat te lachen en roept ons al toe; "wie zoet is krijgt lekkers wie stout is de roe!"<< is dus géén discriminatie want knechten (niet eens bedienden) zijn gelijkwaardigen (echt?) en bedreigen met lijfstraffen is ook beslist geen "boeman" zijn?  (Je meent het!?)

De historie van zwarte piet, de "KNECHT", is heel éénduidig @1850, plots verzonnen, vóór de afschaffing van de slavernij en heeft in vele herdrukken tot 1907 stand gehouden. Pure knecht/slaaf status en dat hij zwart en dom (!) en bovendien iemand die je moet vrezen met zijn roe, is puur racistische indoctrinatie! Het zelfde gif dat Auschwitz, de moorden op de Kennedy broers en Martin Luther King en helaas maar waar, nog steeds ONBEWUST de huidige PVV denkbeelden en angsten voedt! 

Uiteraard, in 1966 mocht zwarte piet voor het laatst als boeman met zijn roe (om lijfstraffen te geven!) op tv komen.  Nou... Als internet toen bestaan had waren buiten die honderden ingezonden brieven van toen, ook duizenden protesten op de computerforums verschenen. Immers: hoe krijgen we de kinderen nu nog zoet als er geen zwarte piet met zijn roe staat te zwaaien? Waar blijft de Nederlandse cultuur?    Maar behalve de liedteksten die wel doorgingen, was men het 5 jaar later al weer vergeten en bleek opeens vooral bij jongens dat gebrek aan zoet zijn een aandoening genaamd ADHD te zijn.  (roe weg, medicatie erin) 
In de 70-90 er jaren was er het Sinterklaas Journaal met een overigens sympathieke Klaas en dito Piet!  Alleen... Piet deed de ene stommiteit (later vergissing) na de andere. Nee, Sinterklaas was nooit boos (de goedheilige) maar vaak radeloos.... "Piet kon er ook niets aan doen." ("Beste Piet" was gewoon een domme zwarte knecht) :D

Persoonlijk ben ik overigens helemaal tegen Sinerklaas en Santaclaus, net als tegen de ooievaar en kolen waar de kindjes vandaan komen!  De sprookjes van de gebroeders Grimm of die van Johan Christian Andersen vond en vind ik nog steeds geweldig!!!  Maar dat zijn sprookjes die als fantasieverhalen verteld worden en dus ook de creatieve fantasieën prikkelen.  Sinterklaas is een LEUGEN die je als kind wijs gemaakt wordt (liegen is goed) en zwarte Piet is puur rascistische bangmakerij.  Nog steeds!  
Ik denk dat ik wel weet waarom men géén groene of paarse Pieten wil: alles is zwart-wit (kwaad-goed) en groene of paarse "mensen" bestaan niet! Logisch toch! En Sinterklaas en zwarte piet bestaan wèl! Toch! Niet? :( 

Tot slot:  al was ik vanaf mijn 6-7e tegen de Sinter LEUGEN, BEDROG en bedreiging met de roe, de pakjesavond (en de vaak "leuke" schijnheilige gedichten") of Santaclaus of andere semie-religieuze feesten waarbij cadeautjes gegeven worden, zijn IMO een vorm van hypocriete schijnheiligheid!  De gever wordt een keer per jaar door zichzelf en naasten gewaardeerd (of juist niet omdat erg zuinig was)
Ik speel ELKE DAG voor Sinterklaas! Door elke dag voor minder bedeelden (fisiek, rechterlijk, sociaal) op te komen!  Deels door vaste donaties (geld) en overgrotendeels door nu op internet GRATIS denkstof te verspreiden. :)
Moet het pakjesavondfeest afgeschaft worden??? Welnee!!! Natuurlijk niet! Elk feest is een feest. En hoe meer er gegeven / geschonken wordt, des te beter! :). Maar moet dat via leugens, bedrog, zelfbedrog, racistisch verleden en/of commerciële belangen??? :/



1 opmerking: